2012-02-17

Alfanaglar

Det finns inget tydligare sätt att visa att man är en heterosexuell man än att ta på sig nagellack. I alla fall om man ska tro företaget Alpha Nails hemsida.

På hemsidan marknadsförs manslacket bland annat med nån sorts krigslingo. Fraser som "worn by warriors" får en att undra: är detta en annons för skottsäkra västar? Men nej, det är alltså för helt vanligt nagellack (= nitrocellulosa, etylacetat, mjukgörare och färgpigment). Ändå finns ett behov att att kalla det "nail armor", som om den som strukit på ett lager Alpha Nail skulle kunna stoppa en skottskur med bara klorna.

Bildspelet rullar vidare och vi får lära oss att en man med Alpha Nail på naglarna kommer att belönas med bland annat:
- Sex
- Musikalitet
- Stil
- Styrka
- Mer sex

(Ett foto - som jag inte pallar publicera - visar uppskattningsvis 30 % kvinnorumpa och 0,5 % mansnaglar. Allt enligt den vedertagna devisen Sälj Grej Med Tjej.)

Vi scrollar ner och möts av ett urval av nagellacksfärger. Van som jag är med att nyanserna heter sådant som "bubblegum pink", "lovely rose" och "peach passion", reagerar jag på vad de här färgerna döpts till. De heter t.ex. "burnin' rubber", "concrete", "smoke", "cocaine" och (*fniZz*) "pirate gold". Man undrar: står jag på en Statoil-mack och läser låtlistan på skivan "Absolute Rock Anthems"? Men nej, det är återigen bara nagellack det handlar om.

Sidan marknadsför också AN:s egna nagellacksborttagning. Säljtexten inleds med:

No self respecting man should ever have to buy cotton balls.

Och här gör vi halt. För fram till detta har det ju varit Samma Gamla Vanliga Skit - även produkter riktade till kvinnor marknadsförs ju som bekant genom att dra en könsroll in absurdum. Men skillnaden (som nästan blir övertydlig i det här exemplet) är att "kvinnoprodukter" sällan/aldrig marknadsförs med ett djupt förakt för det (inbillat) manliga. Man läser inte: "Ingen kvinna med självaktning skulle nånsin köpa [random snubbkodad attiralj]." (Skicka gärna exempel i så fall.)

Men jaja. Allt det här - företaget, hemsidan, mitt eget inlägg - är såklart en petitess. Egentligen skiter jag fullständigt i om några töntar vill kränga nagellack över internet. Men det är en tydlig illustration av att "manlighet"* (= högstatus) i hög utsträckning handlar om att ta avstånd från det kvinnligt kodade (= lågstatus). Och i detta fall, när själva produkten är kvinnligt kodad, måste man ta avstånd NÅT SÅ IN I HELVETE!!!1** Man måste ta avstånd ändå från tårna och skrika att man minsann inte är nån tjej (hemska tanke!) bara för att man kletat på några lager "cocaine"; man måste vråla och gapa tills man ligger där på golvet som en svettig heterosexuell mansklump och kippar efter luft.

Istället för att bara säga som det är - att man vill vara lite fin om naglarna.

Puss!

-----------------------------------------

* = Självklart inte satt inom citationstecken för att jag på ett lite mesigt sätt vill visa att jag inte tycker att just detta är manlighet, utan för att manlighet är ett begrepp man inte kan slänga omkring sig hur som helst. Äh, ni fattar.

** = Det kan jämföras med när det där stora läskeblaskföretaget, ni vet, gör reklamer för lågkalori-cola för en manlig målgrupp. Då är det så jävla viktigt för dem att visa att när män bantar handlar det minsann inte om att räkna kalorier. Nej nej, mäns bantning är lite mer som att undkomma en explosion genom att hänga i en repstege från en helikopter och ha en fotomodell fastklämd under armen. Den känslan.

13 kommentarer:

Nanna sa...

Och just det: tipset kom från Carolina Sven Orre.

Puss!

Anonym sa...

Amerikanarna är ju dessutom mästare på det där hypermaskulina.

Elin Astrid sa...

Det är så fantastiskt att läsa dina längre inlägg eftersom jag alltid hör din röst i huvudet när jag läser.
/Tankesmedjanskadat superfan

Nanna sa...

Anonym:

Jag förstår inte.

Elin Astrid:

Vad roligt!

Anonym sa...

Du är så bra

MarySaintMary sa...

Lol, "cocaine"! Det är tuffa grejer det.

"Ingen kvinna med självaktning skulle nånsin köpa [random snubbkodad attiralj]." skulle kanske kunna bli
"Ingen kvinna med självaktning skulle nånsin låta benen vara håriga"?

JointarN sa...

Anonym: du tror inte det handlar om annat än USA? Eventuellt osäkerheten i större delen av det manliga könet?

Nanna, råkade svänga in på din blogg på måfå. Kan inte påstå att jag enas med dig till 100%, men det är väl skrivet det du säger. Dessutom till dig också, du påstår att det är som att manlighet är o så högt och kvinnlighet o sÅ lågt. Du tror inte det bara handlar om mäns osäkerhet då? Att vara en aning feminin är ju som att vara nästa generationens homo. Can't let that happen now can we?

Är det du som skriver böcker också? :o

Tyra Blomster! sa...

kan inte manssamhället bara försvinna någon gång?

Nanna sa...

Anonym:

Tack!

MarySaintMary:

Ja, kanske. Jag ska fundera på det.

JointarN:

Förstår inte riktigt hur du menar. Men jag har gett ut några böcker, ja. Inte skrivit men tecknat serier.

Tyra:

Eller hur!

Anonym sa...

ughhh, hur orkar de skämma ut sig på det här sättet?

Anonym sa...

jag tror att jag älskar dig.......

Anonym sa...

@mary saint mary:

"Ingen kvinna med självaktning skulle någonsin låta benen vara håriga"

Jag tänkte också på det men det finns en skillnad. Håriga ben ses inte som något som gör mannen till mer man. Det ses bara som något självklart allmänmänskligt för män,något de inte behöver tänka på, medan det på kvinnor ses som "okvinnligt".

Jag har aldrig hört en man med svag behåring på benen klaga över att han känner sig omanlig. För män är det helt enkelt en "non-issue" (rätta mig om jag har fel, killar)

Vad jag menar är att håriga ben inte kodas "manligt" bara för att hårfria ben ses som "kvinnligt". Jag ser det som ett exempel där mannen ses som människa i allmänhet och kvinnan som kvinna. Motsatsen till "kvinnligt" är inte alltid det uttalat "manliga" och tvärtom. Så tänker iaf jag...

M.Natschki sa...

Hihihi.. HAHAHA.... *asg* FANTASTISK observation!!!