2011-09-18

Oh no they didn't!

För två veckor sen skrev jag om Kellogg's. Häromdagen var jag och Sara H på loppis, och jag köpte på mig en massa gamla tidningar för att kunna klippa och klistra i dem. I en av tidningarna fanns en helsidesannons från just Kellogg's. Denne lelle:

Eftersom annonsen riktar sig till (serieläsande) barn är det enligt kapitalismens alla regler inte konstigt att den är i serieform. Men vad som är konstigt är själva innehållet i serien.

Tony Tiger, ett käckt pälsdjur med förkärlek för sockrade flingor och röda snusnäsdukar, är med i nån sorts pingisturnering. I vilken han möter... kinesen Pang-Pong.

Pang-Pong spelar alltså ping-pong och är från Hong-kong. Pang-Pong kisar och bär fläta och rishatt. Det enda som hade kunnat göra porträttet ännu värre vore om Kellogg's låtit Pang-Pong uttala GGR GGL eller äta Frostflakes med pinnar. Det här är helt enkelt inte okej.


Men visst, att serien tecknades 1985 är kanske en förmildrande omständighet. För det var ju innan det bestämdes att kineskarikatyrer hör osoftare tidevarv till. Eller? Hur ser det egentligen ut idag? Vi kikar in hos ett annat företag som jobbar med sockerprodukter, Fazer.Whoops, där hade det visst inte hänt nåt sedan 1961, nä. Fazer bär rätten att teckna kineser i rishatt som den sista droppen vatten.

Så, jag tyckte att det var på tiden att maila dem. Eftersom Fazers "kontakta oss"-fönster är för litet för att ta screenshots (jag hatar det där!) får jag helt enkelt skriva ut brevet:

"Hej Fazer! Jag har en kinesisk brevvän. Häromdan tänkte jag att jag skulle rita en teckning till henne, föreställande oss båda hand i hand. Men jag vet inte hur hon ser ut. Så jag köpte en påse Kinapuffar och ritade av kinesen där. Teckningen är jättefin, jag har postat den till henne nu. Hon blir säkert superglad. Tack för hjälpen, Fazer!"


Om de skriver tillbaka publicerar jag svaret här. Puss på er!

15 kommentarer:

Ylva sa...

Om du använder google chrome så kan du dra i hörnet av textrutor så att de blir större.

Tekla sa...

Precis det här skrev Patrik Lundberg om i HD i veckan! Läsläsläs: http://hd.se/mer/2011/09/13/ni-sliter-sjalen-ur-mig/

olli sa...

HAHAHA! Tony tiger slog bollen så att den studsade in i hans egen mun!

Dan sa...

Haha! Jag kommer ihåg den strippen från Kalle Anka-tidningarna när jag var liten. Och reklamen för godisnappar, det såg så gott ut.

Jag ser fram emot Fazers svar :-)

f sa...

åh nanna, du är underbar!

Anonym sa...

Åh, jag skulle tipsa om samma inlägg som Tekla. Grymt bra inlägg som alltid, Nanna! Du och Fazer kanske kan börja brevväxla, tycker de gott kan få läsa Patrik Lundbergs inlägg också.

Lowan sa...

Hur. kan. du. vara. så fyndig?!

du är bäst hejdå

Tyra Blomster! sa...

ÄLSKAR DIG!

Tekla sa...

Och nu helvänder Fazer!

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1547205/Fazer-andrar-Kina-forpackning.html

SLEBBO! sa...

fet stil Nanna!

Anonym sa...

Nanna!!!:)
ändring po gong ju

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13649602.ab

Nanna sa...

Tekla + Anonym:

Jag såg det! Asbra!

Anonym sa...

Hälsningar från Finland också, konstigt nog säljer det finska fazer bara kina godis i Sverige. Eller nu ingenstans, snyggt.

http://hbl.fi/nyheter/2011-09-20/kinagodisets-bild-anses-rasistisk

Fia

Entapir sa...

Kelloggs och Hubba-Bubbas reklamserier gjorde mig till den genomkorrumperade psykopat jag är idag.
Dock har jag även ett svagt minne av att Bamse hade nån spinoff som hette lakritstrollet. hmm

Emma Stillström sa...

Men blev det verkligen bättre...?
http://www.vemihelvete.se/2011/09/den-nya-omdesignade-kina.html